Referat från studiebesök

Moskén i Trollhättan

Den 17 november 2015 besökte vi moskén där imam Safdar Razi Master berättade och svarade på frågor om islam och visade moskén. Det är en shiitisk moské och vi fick lära oss en del av skillnaderna mellan sunni och shia. Med anledning av de nyligen utförda terrorattentaten i Paris betonade han att terrorism inte tillhör äkta islam.


Besöket på moskén skedde under sorgehögtiden över slaget vid Karbala år 680 då nästan hela den shiitiska ledningen inklusive profeten Muhammeds dotterson imam Hussein dödades.

 

Den svarta färgen är tecken på sorg efter händelsen i Karbala.

 

Framför en bild av moskén med imam Huseins gravmonument i Karbala berättar Safdar Razi om slaget. Al-Abbas ibn Ali hade hämtat vatten i Eufrat för att ge till ett spädbarn i Huseins familj. Fienden högg av hans högra hand. Han bar då vattnet i vänster hand. När även denna höggs av bar han med tänderna. Slutligen blev han dödad. Av denna händelse kommer handen som en shiitisk symbol.

 

Flickor i församlingen har övat på ett passionsspel som skall framföras under högtiden. Flickan till vänster spelar den fiendesoldat som hugger av händerna på Al-Abbas ibn Ali.

 


 

Lantmäteriet
 

Den 20 oktober 2015 gjorde vi ett studiebesök på lantmäteriet på Residensgatan i Vänersborg. Per Rexon och Lena Löfgren visade kartor från 1600-talet och framåt på Vänersborgs omgivningar, Bohuslän och Dalsland. Det var mycket intressant och uppskattat av deltagarna.

 

Per Rexon har en djup kunskap om Sveriges och dess kartors historia.
 

Per visar lantmätare Keittil Claesson Felterius förslag till vattenväg mellan Vänern och Uddevalla via Boteredsjön. Ritad 1689. 

 

Se äldre studiebesök här >>>

Startsidan    fler reportage