Resa till Hornborgasjön, Stenstorp och Cesarstugan den 18 april 2006

 

Vi åker till tranorna och Hornborgasjön - myternas fågel och sagornas sjö. En av Sveriges mest sevärda och besökta fågelsjöar med tillhörande våtmark och mäktigt kulturlandskap. I dag finns 3200 tranor här. De verkar inte särskilt dansanta.

 

Vi åker vidare till Stenstorp, där vi börjar med förmiddagskaffe och smörgås. Astrid Augustsson, Maj Hellmark och Karin Nyström låter sig väl smaka.

 

Sedan går vi och besöker Dalénmuseet. Gustaf Dalén föddes i Stenstorp år 1869. Hans museum är inrymt i Stenstorps underbart vackra tingshus. Han var upptäckare, uppfinnare och även nobelpristagare och känd och berömd över hela världen. Hans revolutionerande uppfinningar inom fyrteknikens område har genom åren räddat livet på många sjöfarande. Vi hör och ser om hans uppfinnarflit t ex  AGA-spisen, filmprojektorer, radio- och tv-apparater, kuvöser, mätutrustning och hjärt-lungmaskinen m.m. Här ser vi en AGA - bil.

 

Karl Nyström, Kerstin Livén, Carl-Erik Olsson och Birgitta Lundqvist koncentrerar sig på detaljerna i en fyr.

 

Vi  äter lunch på Cesarstugan utanför Falköping. Närmast till vänster ser vi våra reseledare Astrid och Torsten Augustsson. Här sitter vi i en 1800-tals miljö. När vi har ätit får vi vara med om en upplevelsevandring i en närliggande byggnad. ”Bondens år" är ett arrangemang som skildrar livet på vår svenska landsbygd innan traktorerna kom. Vi får följa bonden i vardag och fest genom de fyra årstiderna. Allt är skildrat med hjälp av naturtrogna vaxdockor som naturligtvis är tidsenligt klädda. Innan vi vänder hemåt stannar vi till på Falbygdens ost.

 

Alla är mycket nöjda med resan och reseledarna tackas med applåder och handslag när vi återvänt till Vänersborg. 

reportage  hem